Duurzaam inzetbaar zijn betekent dat mensen zo lang mogelijk vakbekwaam, gemotiveerd, productief, gezond en vitaal aan het werk kunnen blijven.

"Duurzame inzetbaarheid" is de paraplu boven veel van de ECM-diensten en producten voor de meubel- en interieurbouwbranche. Samen met sociale partners (CBM, FNV-bouw, CNV-Vakmensen) en AWVN (Algemene werkgeversvereniging Nederland) liep een pilotonderzoek naar duurzame inzetbaarheid in de branche. We betrokken hierbij bedrijven en hun werknemers met het doel een praktische invulling te geven aan dit thema, en we gebruikten hiervoor de innovatieve tool Tiptrack. Met de resultaten uit deze onderzoeksfase worden in 2019 nieuwe initiatieven voor de branche in werking gezet.

Bedrijven en organisaties die werk maken van de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun medewerkers, plukken daar steeds meer direct de vruchten van. Het zorgt voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. Mensen zullen steeds langer doorwerken en de gemiddelde leeftijd op de werkvloer stijgt. Tegelijkertijd vragen economische en technologische ontwikkelingen wendbaarheid van organisaties. Werkgevers en werknemers die ervoor zorgen dat ze fit blijven voor het steeds sneller veranderende werk, zijn goed op weg naar duurzame inzetbaarheid.
 


Al bestaande ECM diensten en producten ten behoeve van duurzame inzetbaarheid

Scholing is een belangrijk element in duurzame inzetbaarheid, omdat ontwikkeling van medewerkers zowel op korte als op lange termijn bijdraagt aan het rendement van het bedrijf. ECM heeft met de ECM-Academy en ECM-Academy online, de cursusdatabase en adviesgesprekken over scholing een uitgebreid aanbod.

Andere ECM-projecten die met duurzame inzetbaarheid te maken hebben zijn loopbaanontwikkeling,  het loopbaangesprekfunctioneringsgesprekken, gezondheid en de WerkVermogensMonitor en de "scan duurzame inzetbaarheid". In 2017 kwam daar ook het inmiddels afgeronde project "CNV Geldzorg" bij.