Branche zet volgende stap in duurzame inzetbaarheid met Tiptrack!

Duurzaam inzetbaar zijn betekent dat mensen zo lang mogelijk vakbekwaam, gemotiveerd, productief, gezond en vitaal aan het werk kunnen blijven.

"Duurzame inzetbaarheid" is de paraplu boven veel van de ECM-diensten en producten voor de meubel- en interieurbouwbranche. Samen met sociale partners (CBM, FNV-bouw, CNV-Vakmensen) en AWVN (Algemene werkgeversvereniging Nederland) starten we vanaf november 2017 een pilotonderzoek naar duurzame inzetbaarheid in de branche. We betrekken hierbij bedrijven en hun werknemers met het doel een praktische invulling te geven aan dit thema, en we gebruiken hiervoor de innovatieve tool Tiptrack. Tiptrack is een door AWVN speciaal voor duurzame inzetbaarheid ontwikkelde app die op telefoon of computer is te gebruiken.

Onderzoeksfase met Tiptrack van december 2017-april 2018
In de eerste (onderzoeks)fase van het project benaderen we een selectie van bedrijven om samen met hen en hun medewerkers te onderzoeken wat de beste antwoorden zijn op vragen die duurzame inzetbaarheid oproept. En hoe daarna dit optimaal in de praktijk te brengen. Met deze uitkomsten gaan we in de tweede fase, vanaf september 2018 Tiptrack beschikbaar stellen voor de hele branche om duurzame inzetbaarheid te verbeteren.

Bedrijven en organisaties die werk maken van de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun medewerkers, plukken daar steeds meer direct de vruchten van. Het zorgt voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. Mensen zullen steeds langer doorwerken en de gemiddelde leeftijd op de werkvloer stijgt. Tegelijkertijd vragen economische en technologische ontwikkelingen wendbaarheid van organisaties. Werkgevers en werknemers die ervoor zorgen dat ze fit blijven voor het steeds sneller veranderende werk, zijn goed op weg naar duurzame inzetbaarheid.

Het pilot-onderzoek "Duurzame inzetbaarheid" wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen uit het Europees Sociaal Fonds (ESF)

Al bestaande ECM diensten en producten ten behoeve van duurzame inzetbaarheid

Scholing is een belangrijk element in duurzame inzetbaarheid, omdat ontwikkeling van medewerkers zowel op korte als op lange termijn bijdraagt aan het rendement van het bedrijf. ECM heeft met de ECM-Academy en ECM-Academy online, de cursusdatabase en adviesgesprekken over scholing een uitgebreid aanbod.

Andere ECM-projecten die met duurzame inzetbaarheid te maken hebben zijn loopbaanontwikkeling,  het loopbaangesprek, arbeidsmobiliteitfunctioneringsgesprekken, gezondheid en de WerkVermogensMonitor en de "scan duurzame inzetbaarheid". Sinds juni 2017 is daar ook het project "CNV Geldzorg" bijgekomen.

Met het "sectorplan meubel" was er de afgelopen jaren extra financiering voor het ontwikkelen van deze projecten. De resultaten van het sectorplan hebben de basis gelegd voor de nu volgende stappen in Duurzame inzetbaarheid voor de branche.

 

 

 

 

 

 

(nieuwsbrief Tiptrack januari 2018 voor deelnemers)