Omschrijving

Het korte HBO-programma Algemene bouwkunde behandelt een breed scala aan onderwerpen. De opleiding is de perfecte kennismaking met het vak bouwkunde. De belangrijkste aspecten van het bouwproces worden behandeld, waardoor een goed beeld van het bouwproces in zijn geheel ontstaat; vanaf het ontwerpproces door de architect tot en met de oplevering door het bouw- of aannemersbedrijf. Deze vakkennis en inzicht zijn nodig voor een goede communicatie met belanghebbenden en bouwdeelnemers.

Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a.:
- Inleiding op het vakgebied (organisatie branche, functietypen enz.).
- Geschiedenis van de (Nederlandse) bouwkunst.
- Hout-, ijzer-, beton- en steenconstructies.
- Organisatie van het werk in de bouw.
- Woningbouw en utiliteitsbouw.
- De belangrijkste bouwmethoden (stapelbouw/traditioneel, gietbouw, montagebouw (prefabbeton), HSB).
- Bouwkundige detaillering van de diverse bouwmethoden (grondwerk, funderingen, metselwerken, vloeren, kozijnen en glas, trappen, kappen en kapconstructies, daken en dakbedekkingen, hang- en sluitwerk).
- Technische installaties (riolering, gas, water en elektra, centrale verwarming en warmwaterinstallaties, overige technische installaties).
- Inleiding in de regelgeving in de bouw.
- Veiligheid en brandpreventie.
- Handmatig schetsen en tekenen.
- Bestek- en tekeninglezen.

Doelgroep

Iedereen die geen bouwkundige achtergrond heeft, maar wel meer van bouwprocessen wil weten.

Werkvormen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site.Tot slot krijg je bij de opleiding slimme online studietools voor effectieve, extra ondersteuning. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Toelating

MBO-/HAVO-niveau gewenst.